18 Oca 2010

Fantastic Mr. Fox

hic bu blogu ne buyuk vaatler/umutlarla acip ilk posttan hemen sonra ne bicim de terkettigimden filan bahsetmeden dogrudan konuya girmek istiyorum.

evet, fantastic mr. fox. hikayeyi okumamis olmam benim ayibim. film olarak kendisinden haberdar olduktan sonraki ilk tepkimin de "roald dahl uyarlamasi film cekmeyenler stop-motion camiasindan dislaniyor Zaar" olmasi da baska kepaZelik.

isin asli, iZlemeden once ve hatta iZlemeye basladigimda da nasil bir sey beklemem gerektigini tam kestiremiyordum. sonucta mevZu bahis olan hem bir stop motion film, hem de wes anderson. hatta itiraf etmeliyim ki filmin basinda hafif garipsedim. tam olarak "surasi tuhafti, burasi acayipti" gibi bir sey soyleyemesem de bi gariplik vardi iste. fakat kisa sure sonra "enee wes anderson filmi ya bu" idrakini yasayip rahatladim Zira "simdi de bir stop motion film iZleyecegim" diye baslamistim yonetmen ve onun tarZindan tamamen bagimsiZ olarak. Zaten birinin eger "nev-i sahsina munhasir" olaracak tanimlanmasi gerekiyorsa, o kisi wes anderson olmalidir inancina sahibim. bu film icin de aynisi sonuna dek gecerli. sanirim kelimelerin kifayetsiZ kaldigi noktaya geldim. "vallahi super filmdi, sahane animasyon" filan demem, diyemem (bkz. iki ve uc onceki cumleler). ama tum bu Zirvalamayi "coook keyifli bir wes anderson filmi, pek guZel" diye bitirmek isterim, turunden tekniginden bagimsiZ olarak. ama bitirmeden "bir filme nasil olur da bu kadar kisilik katilir, bu kadar her yanina yayilir insan" diye kendi kendime hayiflandigimi da eklemek isterim. (ki sanirim bu noktada sadece videodaki oyunculuk referanslari filan bile wes bey'in ne cesit bir manyak oldugunu aciklamaya yetiyor)

1 yorum:

Unknown dedi ki...

bu sabah izledim sonunda ve tam aynı duyguları paylaştım. İlk başta bir nasıl gidicek bu film çelişkisi yaşadım, wes anderson filmi mi olacak (ki onlara da stop motion sokmaya bayılır biliyorsun), yoksa standart stop motion mı olacak, çocuk filmi mi yoksam diye pek bir düşündüm, ama sonra gülmekten unutmuşum bunları :) Ben başında neye takılıp tedirgin olduğumu biliyorum, 1,5 saat boyunca bunlar böyle garip garip yürüyecek mi diye düşündüm, başta o tepeden inerken pek bir gariplerdi:P Wes'ciğim aşkım ne diyim, güzel film yapmış yine:)))